Besök ljuvliga Bohuslän i sommar

Om du inte har planerat hela din sommar än så vill vi slå ett slag för Bohuslän! Landskapet sträcker sig från Göteborg i söder till Strömstad i norr. Förr var fiske den stora industrin, men dess betydelse har minskat idag.

Istället lockar Bohuslän med sol, karga klippor och salta bad i överflöd. Seglarna flockas på Smögen under somrarna, och även i Lysekil och på Marstrand är det trångt mellan båtarna och de ligger i mångdubbla led för att få plats.

Boka in dig på Stenungsunds bästa hotell och njut av spa och solglitter i vattnet. Därifrån har du en perfekt utgångspunkt för att få dig en hel massa kultur till livs!

Skulptur i Pilane

Pilane är ett 2000-årigt gravfält på Tjörn som varje sommar förvandlas till ett friluftsgalleri. Här ställs enorma konstverk ut, och de delar gravfältet med fårflocken som betar här.

Du betalar inträde vid grinden till gravfältet, och följer sedan den snitslade banan runt fårhagen och upplever konstverken och naturen samtidigt. När du har sett dig mätt på konst kan du pausa med lite medhavd picknick. Dock kan det hända att de nyfikna och snälla fåren också vill ha en smakbit så håll noga koll på din mat.

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

Om du fortsätter från Pilane vidare mot Skärhamn svänger du strax av mot Nordiska Akvarellmuseet. Museet ligger enormt vackert beläget precis vid vattnet. Det är nästan så att det inte behövs någon konst. Men konst finns det, massor! Dels visas museets egna samlingar, och dels visar man temporära utställningar.

Gunilla Bergström, som har skrivit och illustrerat böckerna om Alfons Åberg, har skänkt originalillustrationer till ett par av böckerna, och museet har på egen hand skaffat originalen till en tredje bok. Dessa visas under sommaren 2019.

Under sommaren visas även en utställning av Mats Gustafson. Han inledde karriären som modeillustratör, men kom sedermera att ägna sig åt konst istället. Verken som visas på Nordiska Akvarellmuseet är en vild blandning av couture, natur och naket med erotiska undertoner. Mats Gustafsons sätt att måla har en sällsynt känsla för vattenfärgens inneboende väsen, och varje linje är självklar men ändå subtil.