Dags att jaga bort vintermörkret!

När julen är bortstädad, kan det kännas som evigheter till ljuset kommer tillbaka. Vi vet alla att det är på väg, men i gråaste och mörkaste januari-februari-rusket så är det svårt att tro att det kommer att bli sommar igen.

För att råda bot på tristessen och få upp förhoppningarna om sommaren igen kan det vara skönt att planera in ett avbrott i vardagen. Det finns ett sätt, som ger en skön boost och vars effekt sitter i länge: Åk på yogaresor och yogaretreats.

Yogans välgörande effekter

Att utöva yoga är ett bra sätt att komma ner i varv, slappna av och öva på att fokusera på att vara närvarande i nuet. Eftersom det är en fysisk form av nedvarvning så kommer du även känna dess effekt i kroppen, och få starkare muskler och känna dig mer rörlig.

Det finns flera olika former av yoga, och oavsett form så kan du alltid välja att göra din yoga på en nivå som passar just dig och din kropp vid det givna tillfället. På detta sätt kan du också känna att du utvecklas inom din yogautövning, genom att utöka positionerna och känna hur det blir lättare och lättare att hålla fokus.

Yogaresor

Att åka iväg på en yogaresa eller yogaretreat är att tillåta sig att enbart fokusera på nuet under en längre tid. På yogaresor är det ofta ett par yogapass om dagen, med olika inriktningar. Däremellan är det fri tid, som du kan använda till att utforska omgivningarna eller njuta av boendet.

Det finns yogaresor som kombinerar yoga med femstjärnigt boende och lyxmat, och det finns resor där boendet och maten är enkelt och avskalat. Välj det som passar dig bäst just för tillfället, och njut av att kunna vara helt och hållet närvarande i det du gör.

Vill du se dig om i världen går det också fint. Yoga utövas över hela världen, och det finns en mängd olika retreater att välja på. Om du kan tänka dig en yogaresa med instruktioner på engelska ligger hela världen för dina fötter, men även om du letar efter en svensk instruktör så kan du hitta resor till större delen av världen om du så önskar.