Hällristningar och Nordens Ark – Utflykter i Bohuslän

Om du är på besök i Bohuslän måste du självklart se till att njuta av salta bad och den kargt vackra naturen med klippor och skog. Men om du känner att du är ute efter något mer än sol, bad och klippor så finns det en mängd utflykter du kan göra.

Och bokar du rum på ett hotell i Stenungsund behöver du för all del inte röra dig långt från hotellet. Här finns både en fantastisk restaurang och ett stort och härligt spa med alla behandlingar du kan tänka dig. Självklart kan du också bada i havet här.

Men om du ändå känner att det drar i utflyktstarmen så kommer här några tips på vad du kan ta dig för.

Hällristningarna i Tanum

I Tanum kan du verkligen känna historiens vingslag. Här hittar du nämligen flera stora hällristningar från bronsåldern. Den största av dem är Vitlyckehällen, och den har nästan 300 inhuggna figurer.

Bland figurerna ser du scener ur livet på bronsåldern, det vill säga någon gång mellan 1800 och 500 före Kristus. Den mest berömda bilden är Brudparet, men det finns också bilder som visar jordbruk och jakt.

I närheten av den största ristningen hittar du Vitlycke museum, där du kan lära dig mer om hällristningarna och livet i Sverige på bronsåldern. Bland annat kan du här följa med på en guidad tur genom hällristningarna.

Nordens Ark i Hunnebostrand

Nordens Ark är en djurpark som är fokuserad på utrotningshotade arter. Namnet antyder att det är främst nordiska djur som visas, men så är det inte. Bland de ungefär 80 arterna hittar du både amurtiger från Ryssland och lövgrodor från Sydamerika. Dessutom finns det tre olika leoparder och massor med andra djur.

Nordens ark deltar i flera olika projekt för att bevara naturens mångfald. Djurparkens population fungerar i vissa fall som en reserv för de vilda djuren, och en del av uppfödningen syftar till att sätta ut djuren i det vilda och därmed hjälpa de fria djuren att överleva. Till exempel sätts varje år flera 100 grönfläckiga paddor ut i det fria på Öland.