Höstterminen är äntligen här!

Knalliga färger med alla nyanser av rött och guld, hög, klar luft och en lägre temperatur som till och med får lov att nypas lite i kinderna under de tidiga morgontimmarna. Utflykter till skogen för att plocka svamp och lingon, grilla korv och bara springa runt och känna livet spritta i oss.

Precis lika härligt är det att smita ut på gräsmattan en tidig morgon och se daggen och den lätta dimman som stiger från marken. Passa också på att ta en tur till havet eller skogen en gråmulen dag, det ger en helt annorlunda men lika vacker upplevelse.

…fast allt är inte lika härligt, förstås

Med terminsstarten kommer inte bara tidiga morgnar, strikta scheman och läxor, utan ibland också ovälkomna gäster. Vi pratar förstås om löss i håret. Det är inget ovanligt att det blir utbrott av löss både i skolor och på förskolor just vid terminsstarten när alla barnen samlas igen. Löss upptäcks ofta genom att det kliar i hårbottnen, och om du kammar håret över ett vitt papper kan du se själva lössen som ramlar ner.

De goda nyheterna är att det finns flera preparat som hjälper mot löss i håret. De verkar alla enligt samma princip med en silikonolja som kväver löss i alla stadier av tillväxt, till och med gnetterna och äggen. Det är inte svårt att behandla löss, men det kan krävas ett par återkommande behandlingar för att bli av med dem. Behandla alla som har drabbats i familjen samtidigt.