Kräftsäsongen närmar sig med stormsteg

Även om juli bjuder på härliga sommarveckor med solsken, utflykter, picknick och kanske till och med bad får vi faktiskt erkänna att vi längtar lite, lite till augusti. Då lägger sig stressen som kommer med allt som ska hinnas under sommaren, och istället kan tempot sjunka lite och vi kan bara njuta. Dagarna är fortfarande varma och kvällarna blir mörkare och bjuder in till samvaro med levande ljus, filtar och kulörta lampor.

Och, inte att förglömma: kräftor! Kräftpremiären är enligt traditionen den första onsdagen i augusti, även om det har luckrats upp på senare år. Även om drömmen är att kunna sitta ute hela natten på kräftfester så kan det vara bra att gardera sig med ett partytält. Möbler som passar för alla utekalas hittar du hos Banquet. Och glöm för allt i världen inte plädar om du vill låta kalaset pågå hela natten.

Flodkräftor eller havskräftor

Åsikterna går isär om vilka skaldjur man egentligen ska äta på en kräftfest. Vilket du föredrar visar antagligen var du har ditt ursprung. Havskräftor på kräftkalas är en ganska isolerad företeelse i och runt Göteborg.

Med det sagt är det väl värt att prova servera havskräftor om du inte har gjort det tidigare. Det är väldigt gott, och erbjuder oftast mer mat än flodkräftorna.

För den som inte äter varken det ena eller det andra är kronärtskocka ett bra alternativ. Det är ungefär lika mycket pillande för ganska lite mat. Alltså känns det som om alla deltar i kalaset på lika villkor, oavsett vad som ligger på tallriken.