Kulturhelg i Stockholm

Ta tillfället i akt och maximera hotellvistelsen i Stockholm genom att utöka den med en kulturhelg! Under våren och sommaren visas det flera intressanta utställningar på olika museer i Stockholm så om du ändå har vägarna förbi är det definitivt ett bra tillfälle.

Börja med att boka ett boende på ett hotell som du tycker verkar intressant. I Stockholms city är det lätt att hitta flera spännande alternativ. Här kan du läsa mer om hotell i Stockholm. Med basen i centrum kan du sedan lätt göra utflykter till både museum, bra restauranger och lyxig shopping.

Waldersten All Over på Fotografiska

Waldersten All over visar över 250 fotografier och rörliga verk. Jesper Waldersten är en av Sveriges mest egensinniga konstnärer med sin satiriska blick och det funderande anslaget. Mycket av hans konst handlar om vad det innebär att vara människa och i den här utställningen, som är hans första fotografiska utställning, får vi också en inblick i den kreativa processen som ligger bakom hans verk.

En kvinnas röst på Hallwylska

Utställningen en kvinnas röst handlar om grundarens av Hallwylskas, Wilhelmina von Hallwyls, dotter Ebba von Eckerman och hennes arbetet inom olika delar av kvinnorörelsen i början av 1900-talet. Till exempel var Ebba von Eckerman en av medgrundarna till moderata kvinnoförbundet, där hon även var den första ordföranden. Utöver detta arbetade hon för kvinnors rättigheter även i andra föreningar som till exempel Fredrika Bremer-förbundet, scoutförbundet och Röda korset.

Den stora frågan som genomsyrade det mesta vid den här tiden var frågan om kvinnlig rösträtt, och hur det demokratiska samhället skulle utvecklas.

Tillbaka till paradiset på Millesgården

Millesgården visar en utställning om den tyska expressionismen mellan 1905 och 1939. Man har lånat in verk från Osthaus-Museum i Tyskland och Häuptli-samlingen i Schweiz, och bland konstnärerna finns till exempel Emil Nolde och Max Pechstein. Man visar både måleri och grafik.

Expressionismens framväxt följde i industrialismens spår. Konstnärerna gjorde uppror mot den framväxande borgarklassen genom att utmana de gamla skönhetsbegreppen och omdefiniera vad som var vackert. Målarstilen utvecklades mot att vara starkt känslodriven, och konstnärerna sökte även nya sätt att leva och nya paradis. Naturen och främmande kulturer blev en del av denna nya längtan.