Låt inte semestern bli en viktfälla!

Sommar, sol, ledighet… Vi är inte så bortskämda med härligt sommarväder i Sverige, så visst passar vi alla på att njuta så mycket vi kan när solen och värmen dyker upp.

Somriga semesterdagar på stranden betyder glass, och visst slinker det ner en och annan godispåse också, för vi är ju faktiskt lediga… Det är lätt att fastna i en viktfälla om du tänker att du ska unna dig under hela semestern.

För att hjälpa dig att att låta de dåliga vanorna ta över ska vi hjälpa dig med lite tips och råd. Och du, det finns till och med nyttiga snacks!

Ät regelbundna måltider

Det här må låta som ett märkligt tips, men om du äter regelbundna måltider kommer ditt blodsocker hålla en jämn nivå. Det i sin tur hjälper dig att reglera hungerkänslorna och suget efter godis.

Regelbundna måltider är också ett bra sätt att skapa rutiner som hjälper dig att inte småäta.

När du har en plan för hur du ska äta dina måltider är det lättare att reglera mängden mat vid varje tillfälle, så att du blir mätt och mindre sugen på snask och onyttigheter.

Ägna mer tid åt matlagning

På semestern, när det finns mer tid, kan du låta matlagningen ta mer tid än vanligt. Gör festliga måltider och laga dem gärna tillsammans hela familjen. Låt tillagningen bli en gemensam aktivitet.

Barn tycker ofta att mat de har lagat själv är godare. Om du vill prova nya recept men har skeptiska barn är det smart att låta dem vara med och laga. Då kanske de åtminstone smakar lite.

Tillåt dig själv att äta “onyttigt”

Självklart ska du inte förbjuda dig själv att äta glass, godis och chips. Däremot behöver du inte göra det varje dag.

Välj en extra sak du vill unna dig per dag, och försök sedan hålla dig till det.

Satsa på att ha en ordentlig tillgång till goda nyttigheter. Jordgubbar, blåbär, hallon, äpplen… Blanda dem med filmjölk eller yoghurt för att få ett lite stadigare mellis. Eller varför inte färska primörer som du delar i bitar och har som snacks när suget sätter in.