Att åka på konferens i Sveriges fjällvärld är för många att besöka en annan värld. För den som är van vid staden och dess pulserande liv av människor, bilar, ljud och ljus blir kontrasten enorm när omgivningen plötsligt är alldeles tyst, snötäckt och mörk, som den gärna är på vintern, eller färgglad och sprudlande, men ändå lugn och fylld av naturens alla ljud och ett ljus som aldrig tycks försvinna helt. En konferens i fjällen är ett fullständigt miljöombyte och en möjlighet att locka fram lugn och tid till eftertanke som vi ofta är så svältfödda på i vardagen.

Jämtland – Republiken som kom av sig

Bland jämtlänningarna frodas en speciell och stark känsla av särart, så speciell att de envist håller sig både med egen flagga och president trots att de sedan länge befinner sig i den svenska centralmaktens klor.

Republiken Jämtland är kanske mest känd för den misslyckade kuppen 1967, då man gjorde ett halvhjärtat försök att bryta sig ur Sverige, ett utbrytningsförsök som föll tämligen platt, men som är i tydligt minne än idag.

Konferens i Jämtland blir därför lite som en konferens i utlandet. Du är i Sverige, men ändå inte riktigt i Sverige, men framför allt har du vildmarken ständigt runt omkring dig.

Både vinter och sommar

Jämtland domineras av fjällen, naturligtvis och mest känt av alla är Åre och närliggande Duved som vintertid blommar upp till välbesökta skidorter. Även Storlien är en välkänd vintersportort med fina konferensmöjligheter, även om den på många sätt ligger i skuggan av sin större kusin längre österut.

Fjällen är dock långt ifrån bara vintersport, även om det kanske är snön som får dessa orter att synas bäst. På många sätt är sommaren en viktigare säsong, med en mångfalt större utbud av aktiviteter och rekreationsmöjligheter såväl för turister som för konferensbesökare.

I fjällen har man åtta årstider, hävdar vissa, och det fina är att varje årstid har sin unika charm och stämning, oavsett om du är där för att vila upp dig eller för att arbeta.