Njut av Linnés minne i Uppsala

Vad passar bättre en solig sommardag än att ta en tur till Uppsala och besöka stadens blomstrande trädgårdar? Uppsala är inte bara en av Sveriges största universitetsstäder, utan det finns även mängder med kultur och historia att ta del av.

Skulle olyckan vara framme, eller om du råkar bli sjuk så är det lätt att hitta apotek i Uppsala. Omplåstrad och klar är det bara fortsätta besöket och röra sig mot Linnés bostad och de prunkande botaniska trädgårdarna i staden.

Carl von Linné

Carl von Linne föddes i Småland 1707. Han visade redan tidigt ett stort intresse för naturen och växter. Efter att ha studerat i Växjö började han på universitetet i Lund, men bytte redan efter ett år till Uppsala, eftersom det fanns bättre möjligheter att studera medicin och biologi där.

Redan som andraårsstudent fick han börja föreläsa på universitetet 1730, och hans föreläsningar var väldigt populära och drog stor publik. Samma år påbörjade Linné sitt eget klassificeringssystem av växter, vilket vi använder än idag.

Mellan 1735 och 1738 bodde Carl von Linné utomlands och arbetade med att utbilda sig inom botanik. Under denna period gavs den första versionen av Systema Naturae ut i Holland. När han återvände till Sverige blev han professor i medicin och botanik vid Uppsala universitet.

1739 grundlade Carl von Linné Kungliga Vetenskapsakademien tillsammans med fem andra vetenskapsmän och politiker.

Linnéträdgården

Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård, och den inhyser över 1000 växter, som är planterade efter Linnés sexualsystem. Det betyder att du hittar ettåriga växter för sig och fleråriga för sig. Dagens trädgård är anlagd efter Linnés originalritningar.

Linéträdgården anlades så tidigt som 1655, av Olof Rudbeck. Vid sin storhetstid hade den mer än 1800 arter, inklusive Sveriges första potatisodling. Den stora stadsbranden i Uppsala 1702 orsakade stora skador, och eftersom det inte fanns pengar att rusta upp den igen föll den i vanvård.

1741 tog Carl von Linné över ansvaret för den botaniska trädgården, och återförde den till en levande trädgård. Linné använde sina kontakter över hela världen för att sända efter växter att plantera i trädgården.